\
Παναγιώτης Βουλινός
Πανελλήνιος Πρωταθλητής Tae Kwon Do και προπονητής Ομίλου Tae Kwon Do
στο Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» από το 2006
Πότε και γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό το άθλημα;
Στην ηλικία των 5 χρόνων, το 1990, έτυχε να περνάω έξω από ένα γυμναστήριο, όπου γίνονταν μαθήματα Τae Kwon Do. Το μόνο που γνώριζα ήταν πως είναι μια πολεμική τέχνη, τίποτα άλλο. Δεν έχασα χρόνο και ξεκίνησα αμέσως. Από τα πρώτα μαθήματα αυτό το άθλημα με κέρδισε. Έτσι, χωρίς να το καταλάβω, κατέληξα να έχω 2 δουλειές, η μία ήταν το σχολείο και η άλλη ο αθλητισμός.
Έχετε κάνει πρωταθλητισμό; Τι πρόγραμμα ακολουθούσατε και πόσες ώρες προπόνηση κάνατε τη μέρα;
Με τον πρωταθλητισμό ασχολήθηκα 10 χρόνια. Ο πρωταθλητισμός απαιτεί να δίνεις όλο σου τον εαυτό, γι’ αυτό και ακολουθούσα ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα διατροφής και προπονήσεων. Κάθε πρωί σηκωνόμουν στις 6:οο π.μ. και πήγαινα για τρέξιμο. Στη συνέχεια, ακολουθούσε το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου και μετά τρίωρη προπόνηση. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, είχα έναν σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με κάποιους προσωπικούς λόγους, με ανάγκασαν να σταματήσω τον πρωταθλητισμό.
Έχετε διακριθεί σε αγώνες και σε ποιους;
Έχω λάβει πολλές διακρίσεις και σαν αθλητής και σαν προπονητής. Ο μεγαλύτερος τίτλος που έλαβα σαν αθλητής είναι του «Πανελλήνιου Πρωταθλητή».
Πότε ξεκινήσατε να προπονείτε παιδιά;
Ήδη από τα 16 μου χρόνια ξεκίνησα να προπονώ παιδιά στο γυμναστήριο, σαν βοηθός δασκάλου. Όταν ενηλικιώθηκα, έδωσα εξετάσεις για τη σχολή προπονητών. Από τότε άρχισα να προπονώ κι εγώ με τη σειρά μου σαν δάσκαλος. Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρω, σαν παράδειγμα, τον μαθητή και συνάδελφό μου πλέον, κ. Χρήστο Καλακίδη, τον οποίο τον είχα μαθητή από 6 χρονών. Ο Χρήστος έχει λάβει τους τίτλους του Παγκόσμιου και Πανευρωπαϊκού Πρωταθλητή. Φέτος, 24 αθλητές του συλλόγου μου συμμετείχαν στην εθνική ομάδα και πήραν μέρος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
Ποια είναι η προέλευση του αθλήματος; Τι σημαίνει;
Το Τae Kwon Do είναι μια αρχαία κορεάτικη πολεμική τέχνη, η οποία ξεκίνησε 2.500 χρόνια πριν, όταν οι μάχες γίνονταν σώμα με σώμα. Στα Κορεάτικα ΤΑΕ σημαίνει «τεχνική με το πόδι», KWON σημαίνει «τεχνική με το χέρι» και DO σημαίνει «τέχνη, φιλοσοφία, πνεύμα». Στο Τae Kwon Do υπάρχει ένα ιεραρχικό σύστημα ζωνών, ανάλογα με την εμπειρία του κάθε αθλητή. Κάθε επίπεδο που ανεβαίνεις παίρνεις και μια ζώνη. Κάτι που δεν γνωρίζουν αρκετοί είναι πως η κάθε ζώνη συμβολίζει και κάτι, όπως π.χ. η άσπρη ζώνη θέλει να δείξει πως ο μαθητής είναι σαν ένα βιβλίο άγραφο που περιμένει να γεμίσει.
Τι δεξιότητες καλλιεργούνται μέσα από αυτό άθλημα;
Είναι ένα άθλημα, το οποίο καλλιεργεί τόσο σωματικά χαρακτηριστικά όσο και ψυχικά. Βασικές του αρχές είναι η πειθαρχία, η ευγένεια, η συγκέντρωση, ο αυτοέλεγχος και ο σεβασμός, ενώ ταυτόχρονα δίνει μεγάλη έμφαση στην ευλυγισία, την ταχύτητα και την ισορροπία, με αποτέλεσμα να βοηθάει στη σωστή σωματική διάπλαση.
Κ. Βουλινέ, σας ευχαριστούμε πολύ! Καλή συνέχεια στο έργο σας!