St Louis, Missouri, USA, 22-24 Απριλίου2015
Οι ΧΡΥΣΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στον Διαγωνισμό Ρομποτικής της First Lego League 2015, οι περίφημοι ROBOT MASTERS, ομάδα ρομποτικής του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ» Θεσσαλονίκης, επιστρέφουν από το WORLD FESTIVAL 2015 (St Louis, Missouri, USA), έχοντας πραγματοποιήσει το όνειρό τους: έχουν σηκώσει ψηλά την ελληνική σημαία και έχουν αποδείξει ότι η ελληνική ψυχή κρύβει μέσα της, σε πείσμα των καιρών, περίσσια δύναμη, φιλότιμο και ήθος.
Στον διαγωνισμό FLL WORLD CLASS 2015 πήραν μέρος πάνω από 267.000 παιδιά σε 27.000 ομάδες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Από όλους αυτούς οδηγήθηκαν στο WORLD FESTIVALτου St Louis μόνο οι εθνικοί πρωταθλητές, γύρω στα 1200 παιδιά, 107 ομάδες από 48 χώρες. Ανάμεσά τους και οι ROBOT MASTERS, 2 αγόρια και 7 κορίτσια από το Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» της Θεσσαλονίκης, που έχουν ήδη κερδίσει στη μικρή διάρκεια ζωής της ομάδας (από το 2013) συνεχείς εθνικές και διεθνείς διακρίσεις: 1η θέση Champions Award, 1η θέση Robot Performance, 1η θέση Robot Design, Ελλάδα, 2015 – 1η θέση Robot Performance, 2η θέση Champions Award, Ελλάδα, 2014 – 3η θέση Robot Performance, Ισπανία, 2014.
Στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, οι ROBOT MASTERS κατέκτησαν την 4η θέση παγκοσμίως στην επίδοση του ρομπότ και προτάθηκαν για 7 από τα 9 συνολικά βραβεία του διαγωνισμού: έρευνας, καινοτόμου λύσης, παρουσίασης στους κριτές, μηχανικού σχεδιασμού και προγραμματισμού του ρομπότ, έμπνευσης και συνεργατικότητας.
«Είμαστε ΟΜΑΔΑ. Και μια ΟΜΑΔΑ μπορεί να πετύχει τα πάντα»: αυτό ήταν το κεντρικό σύνθημα των ROBOTMASTERS και το απέδειξαν με την υποδειγματική παρουσία τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αμερική.
Κουβάλησαν στις αποσκευές τους τη δύναμη της συνεργασίας, τις αξίες του σχολείου τους «ΔΕΛΑΣΑΛ», τις ευχές των φίλων τους, ατέλειωτες ώρες δουλειάς και απίστευτη δύναμη ψυχής. Έστησαν το περίπτερό τους με νοστιμιές και χρώματα Ελλάδας, χόρεψαν συρτάκι, οδήγησαν σε κλάμα συγκίνησης την παρουσιάστρια του διαγωνισμού, χειροκρότησαν και χειροκροτήθηκαν για το ήθος τους, έκαναν φίλους, έδωσαν νέο ραντεβού στην καλοκαιρινή κατασκήνωση ρομποτικής της EduACT στη Χαλκιδική, άκουσαν εμπνευσμένους ανθρώπους να τους μιλούν και να τους συγχαίρουν, σήκωσαν περήφανα την ελληνική σημαία, μοιράστηκαν γνώσεις και αξίες, πήραν ένα τεράστιο ΜΑΘΗΜΑ ΖΩΗΣ.
Οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, κατά την ανακήρυξή τους ως finalist, βροντοφώναζαν “ROBOT MASTERS” και χειροκροτούσαν στο κατάμεστο America’s Center του St Louis, σε ένδειξη αναγνώρισης της αξίας της ελληνικής ομάδας, αλλά και των υψηλών αξιών που διέπουν τον διαγωνισμό FLL.
“Αν όλοι οι Έλληνες είναι σαν κι εσάς, πρέπει να έρθουμε να ζήσουμε στην Ελλάδα”, γράφτηκε στη σελίδα των ROBOT MASTERS (www.facebook.com/robotmasters.gr), αποδεικνύοντας περίτρανα ότι τα παιδιά αυτά αποτέλεσαν άξιους πρεσβευτές λασαλιανού ήθους, ευγενούς άμιλλας και ελληνισμού.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή...
Τι είναι ο διαγωνισμός FIRST LEGO LEAGUE
Η FIRST, μη κερδοσκοπικός οργανισμός της Αμερικής, διοργανώνει από το 1998, σε συνεργασία με τη LEGO, έναν απαιτητικό διαγωνισμό ρομποτικής που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9-16 ετών. Στην Ελλάδα, διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά από την EduACT, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα το Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης και πολλαπλές εκπαιδευτικές δράσεις στο ενεργητικό του. Τα παιδιά καλούνται να διαγωνιστούν σε τρία ισάξια μέρη:
α) ROBOT PERFORMANCE: Τα παιδιά κατασκευάζουν με τη φαντασία τους ένα ρομπότ με κομμάτια LEGO και το προγραμματίζουν, ώστε να εκτελεί όσο το δυνατόν περισσότερες αποστολές σε δεδομένη πίστα, σε χρόνο 2 ½ λεπτών. Βαθμολογούνται για τον μηχανικό σχεδιασμό του ρομπότ και τους τελικούς πόντους που θα συγκεντρώσει στην πίστα, χάρη στον προγραμματισμό του.
β) PROJECT CHALLENGE: Τα παιδιά καλούνται να μελετήσουν ένα θεματικό αντικείμενο και να δώσουν λύση σε υπαρκτό πρόβλημα. «Μάθηση χωρίς Όρια και Σύνορα» ήταν το φετινό θεματικό αντικείμενο και τα παιδιά κλήθηκαν να προτείνουν καινοτόμες λύσεις που να βελτιώνουν τη διαδικασία μάθησης. Βαθμολογούνται για την έρευνα, την καινοτομία της λύσης τους, τον τρόπο διάδοσής της στην κοινωνία, αλλά και τη δημιουργική παρουσίασή της στους κριτές.
γ) CORE VALUES: Απίστευτο και, όμως, αληθινό! Η κάθε ομάδα πρέπει να υιοθετήσει συγκεκριμένες ηθικές αξίες που τη χαρακτηρίζουν, τόσο στην εργασία της ως ομάδα όσο και στην καθημερινή της ζωή. Βαθμολογείται, αν κάνει πράξη αυτές τις αξίες στη διάρκεια της προετοιμασίας της και στη διάρκεια του διαγωνισμού. Εάν μία ομάδα δεν τηρήσει τις βασικές αξίες του διαγωνισμού, αποκλείεται.
Ένα “τέλειο” ρομπότ
Η ομάδα ξεκίνησε περήφανη για το St Louis της Αμερικής και ονειρευόταν την πρωτιά των 857 πόντων στην επίδοση του ρομπότ, καθώς είχε εξασφαλίσει ένα σχεδόν απόλυτο ποσοστό επιτυχίας στους δοκιμαστικούς γύρους. Σκόραρε τελικά 830 πόντους στους ημιτελικούς αγώνες επίδειξης και 803 πόντους στον επίσημο διαγωνιστικό γύρο και κατέκτησε την 4η θέση παγκοσμίως, ανάμεσα στις 107 καλύτερες ομάδες του κόσμου. Το ρομπότ τους χαρακτηρίστηκε “τέλειο” από τους κριτές και προτάθηκε, τόσο για το βραβείο Μηχανικού Σχεδιασμού όσο και για το βραβείο Προγραμματισμού.
“Είστε οι καλύτεροι από τους καλύτερους στον κόσμο”, δήλωσε ο Scott Evans, σχεδιαστής της πίστας του διαγωνισμού, παρακολουθώντας το video των 857 πόντων στο περίπτερο των ROBOT MASTERS και γεμίζοντας περηφάνια τα παιδιά. “Αποτελείτε ομάδα – έμπνευση, είμαι περήφανος για εσάς”, συνεχάρη τους Έλληνες και ο πρόεδρος της LEGO, Kjeld Kirk Kristiansen, επιλέγοντας να επισκεφτεί το περίπτερο των ROBOT MASTERS μετά το εκπληκτικό συρτάκι τους που ξεσήκωσε το America’s Center.
«Αλλάζουμε την Ιστορία, αλλά ... ζούμε την Ιστορία»
Mε αυτό το σύνθημα, οι ROBOT MASTERS αποφάσισαν να αλλάξουν τη Μέθοδο, το Περιβάλλον και τα Εργαλεία διδασκαλίας της Ιστορίας στο ελληνικό σχολείο: κατέγραψαν ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό σενάριο, σχεδίασαν το πρώτο Εργαστήρι Ιστορίας στην Ελλάδα και δημιούργησαν ένα πρωτότυπο ηλεκτρονικό βιβλίο ιστορίας σε δύο γλώσσες, μια ιστοσελίδα στην οποία αποδελτίωσαν ένα μεγάλο κομμάτι της διάσπαρτης γνώσης που υπάρχει σήμερα στο διαδίκτυο (www.e-storybook.weebly.com), με σκοπό να διευκολύνουν παιδιά και καθηγητές στην αναζήτηση των ιστορικών πηγών κατά τη μελέτη της ιστορίας.
Κοστολόγησαν την πρότασή τους και έστειλαν αιτήματα χρηματοδότησης, συζήτησαν με καθηγητές στο Πανεπιστήμιο και ειδικούς στην εκπαίδευση, παρουσίασαν τη λύση τους στην τηλεόραση, σχεδίασαν ενημερωτικό φυλλάδιο σε δύο γλώσσες, δημιούργησαν videoστα αγγλικά για τη διάδοσή της. Ως ανταμοιβή της δουλειάς τους, κλήθηκαν να την παρουσιάσουν στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ καθηγητή Δ. Μαυροσκούφη, ενώ προσκλήθηκαν από τον Αν. καθηγητή A. Montgomery, του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, να συμμετάσχουν στο Διεθνές Συνέδριο “Re-Imagining School” το Σεπτέμβριο 2015 στη Θεσσαλονίκη.
Με την πρόταση αυτή, οι ROBOT MASTERS ήταν υποψήφιοι για όλα τα βραβεία του Project Challenge: έρευνας, καινοτομίας και ευρηματικής παρουσίασης στους κριτές.
Οι μέντορες
Βαθιά ευγνωμοσύνη εκφράζουν σήμερα τα παιδιά για τους ανθρώπους που αφιέρωσαν σε αυτά τον πολύτιμο χρόνο τους: τον προπονητή τους Δημήτρη Μπουφίδη και τη sous-chef Έλσα Αδαμαντίδου, τους καθηγητές του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ», τους μέντορές τους: Καθηγητή Δ. Μαυροσκούφη (Κοσμήτορα Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ), Ελ. Μαντά (Λέκτορα Ιστορίας, ΑΠΘ), Α. Τσέτλακα (Διδ. Ιστορίας), Α. Γρηγοριάδης (Αν. Καθηγητή Παιδαγωγικής Σχολής ΑΠΘ), Θ. Γιαμά (Σύμβουλο Εκπαίδευσης), Θ. Σαπουνίδη (Ιδρυτή CubesCodingTeam), Β. Συμενωνίδη (Δάσκαλο- Ερευνητή) και Κ. Βασιλείου (Δάσκαλο, Ιδρυτή EduACT).
Οι χορηγοί
Ένα τεράστιο ευχαριστώ απευθύνουν, τέλος, στις εταιρίες που πίστεψαν στην αξία της ομάδας τους και τους έδωσαν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα: Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» Θεσσαλονίκης (Μέγας Χορηγός), METISR&DandInnovationManagement, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕ, CITY College (International Faculty of the University of Sheffield), OCTOPUS–Playgrounds, ΤΣΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ (Ανταλλακτικά Φορτηγών), ΑΣ.ΑΚ. Ακαδημίες Πρωταθλητών Πεύκων, ΣΑΣΘ, SPACE HELLAS, Olympia Electronics, MACRO Hellas–Cash & Carry.
Ο Γιώργος και Δημήτρης Μπουφίδης, η Κατερίνα και Ερασμίνη Μπουφίδου, η Σοφία και Ράνια Ιακωβάκη, η Ελευθερία Μιχελάκη, η Μαρία Κεραμιδά και η Νικολέτα Κωνσταντέλλου, υποκλίνονται με αγάπη και σεβασμό μπροστά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους και τις εταιρίες. Υποκλίνονται μπροστά σε όλους τους φίλους που μοιράστηκαν τις αγωνίες, τις ελπίδες και την πορεία της ομάδας (www.facebook.com/robotmasters.gr).Ονειρεύονται να εμπνεύσουν τα παιδιά της Ελλάδας να ασχοληθούν με τη ρομποτική και να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό FLL. Να βιώσουν τη δύναμη της ομάδας, να ονειρευτούν το αδύνατο, να τολμήσουν το ακατόρθωτο. Βροντοφωνάζουν, όπου κι αν βρεθούν: «Αυτή είναι η ΟΜΑΔΑ, η σπουδαία και τρανή, ROBOT MASTERS ΕΝΩΜΕΝΟΙ, μια ΟΜΑΔΑ δυνατή».
Viva ROBOT MASTERS! Συνεχίστε έτσι, για να εμπνεύσετε όλα τα παιδιά της Ελλάδας!
Ελληνογαλλικό Κολέγιο
"ΔΕΛΑΣΑΛ"
Τ.Θ. 6,57010 Πεύκα
Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 633333
Fax: 2310 673348
email: info@delasalle.gr