Τα 19.000 μόρια για εμάς ισοδυναμούν με 19.000 στιγμές αγωνίας και συνεχούς προσπάθειας, αλλά και με 19.000 αγκαλιές από την οικογένειά μας και γέλια με τους φίλους μας.
Μπορεί τα φώτα να χαμήλωσαν, αλλά τα συναισθήματα που κατακλύζουν ακόμα τους υποψηφίους των Πανελλαδικών είναι έντονα. Τρεις απόφοιτοι του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ», ο κ. Μανώλας Θεόφιλος, ο κ. Φουρναράκης Δημήτρης και ο κ. Νικολάου Χρήστος, κατέκτησαν την κορυφή, αγγίζοντας και ξεπερνώντας τα 19.000 μόρια και βρίσκονται στην πόρτα της Ιατρικής Σχολής. Τρεις αθλητές, που πίστεψαν ότι μπορούν να συνδυάσουν τον πρωταθλητισμό των Πανελλαδικών και του αθλήματός τους, ανοίγουν την καρδιά τους και μας λένε τη δική τους ιστορία, τώρα που τα φώτα της επιτυχίας τους χαμήλωσαν. Ή μάλλον δεν χαμήλωσαν ακόμα…
Μανώλας Θεόφιλος
19.440 - Υποψήφιος Ιατρικής Σχολής
Πότε ξεκίνησε η προετοιμασία σου για την Ιατρική Σχολή;
Η προετοιμασία ξεκίνησε, όταν έβαλα στόχο να περάσω στην Ιατρική Θεσσαλονίκης, να είμαι κοντά στο σπίτι μου, να είμαι κοντά στους φίλους μου και να συνδυάσω τη δουλειά (θα ήθελα να αρχίσω να δουλεύω από τον Σεπτέμβριο) και τον αθλητισμό, καθώς είμαι πρωταθλητής στο TAE KWON DO.
Η αλήθεια είναι ότι ήμουν πάντα καλός στη Φυσική και στα Μαθηματικά. Με ενδιέφεραν πολύ αυτά τα μαθήματα. Αν και ήμουν μαθητής του 16, σε αυτά τα μαθήματα ήμουν πάντα άριστος. Ήταν τα αγαπημένα μου. Μέχρι και την Α’ Λυκείου διάβαζα ειλικρινά αποκλειστικά αυτά τα μαθήματα. Στη Β’ Λυκείου ξεκίνησε η προετοιμασία μου για τις Πανελλαδικές αν και όχι τόσο εντατικά όσο γίνεται στην Γ’ Λυκείου. Όσο για την Γ’ Λυκείου, η βασική προετοιμασία αφορά 4 μαθήματα, με πιο δύσκολο μάθημα την Έκθεση, ειδικά για τους μαθητές που έχουν θετική σκέψη. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να ακούς τον εαυτό σου στην προετοιμασία σου. Τι έχεις ανάγκη εσύ. Εγώ δεν άκουσα κανέναν. Δικός μου ο στόχος, δική μου η προετοιμασία και οι τεχνικές που χρησιμοποίησα, για να πετύχω τον σκοπό μου. Η σκληρή προετοιμασία αλλά και η κλίση στο αντικείμενο που αγαπάς πολύ βοηθούν στην επίτευξη του τελικού σου στόχου.
Σε όλη αυτή την πορεία καταλαβαίνεις ότι μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Φτάνεις στα όριά σου και μαθαίνεις να τα διαχειρίζεσαι. Ίσως αποκτάς περισσότερη συγκέντρωση. Οι Πανελλαδικές δεν αφορούν μόνο τη μέρα που βγαίνουν τα αποτελέσματα. Είναι ένας μεγάλος προσωπικός αγώνας, τον οποίο επιλέγεις και γι’ αυτό δεν πρέπει να γκρινιάζεις.
Οι στόχοι σταματούν με την είσοδό μας στο Πανεπιστήμιο;
Όχι. Είναι το πρώτο βήμα. Οι περισσότεροι στόχοι ξεκινούν όταν, μέσω των σπουδών σου, βλέπεις τι πραγματικά θέλεις να κάνεις στη ζωή σου. Μπορεί να απέδειξα στον εαυτό μου κυρίως ότι μπορώ να μπω στην Ιατρική Σχολή, μπορώ να πιάσω 19.440 μόρια, αλλά αυτό που με ενδιαφέρει δεν είναι να πάρω μόνο τη γνώση της επιστήμης που επέλεξα, αλλά να έχω τα μάτια μου ανοιχτά και να οδηγήσω τη ζωή μου εκεί που θα είμαι πραγματικά ευτυχισμένος. Η προετοιμασία των Πανελληνίων καλώς ή κακώς αποτελεί μια πεπατημένη πορεία, που σε βάζει σε έναν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης. Ο κάθε μαθητής οφείλει να έχει ανοιχτό το μυαλό και τη σκέψη του, οργάνωση στην προετοιμασία αλλά ανοιχτό μυαλό στον στόχο και στο όραμα.
Τι θα έλεγες στους γονείς σου;
Το ευχαριστώ είναι λίγο. Είχα ένα φαγητό να φάω, δεν χρειαζόταν να μαζέψω το τραπέζι, δεν έκανα δουλειές στο σπίτι. Μπορεί να ακούγονται απλά, αλλά δεν είναι απλά. Επίσης, όσοι έχουμε αδέρφια, δεν πρέπει να ξεχνάμε τι περνάνε τα αδέρφια μας μαζί μας, που δεν γκρινιάζουν και που ξέρουν ότι πρέπει να κάνουν υπομονή. Εγώ, προσωπικά, χρωστάω πολλά στη μικρή μου αδερφή και υπόσχομαι να της το ανταποδώσω, όταν θα έρθει η σειρά της.
Τι συμβουλή θα έδινες στα παιδιά που είναι να δώσουν Πανελλαδικές;
Συνδυάστε τα πράγματα στη ζωή σας, όλα κάτι θα σας δώσουν και θα γίνετε ολοκληρωμένοι άνθρωποι. Το διάβασμα των Πανελλαδικών δεν χρειάζεται υπερβολή. Χρειάζεται μεθοδικότητα, παν μέτρον άριστον και έναν καλό φίλο που θα σου δίνει συμβουλές και το κίνητρο να συνεχίσεις και να μην τα παρατήσεις. Έναν φίλο να πιστεύει σε σένα. Όσο είστε στο σχολείο, αδράξτε κάθε ευκαιρία για νέες εμπειρίες. Οι διαγωνισμοί, τα εκπαιδευτικά ταξίδια, τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα σφυρηλατήσουν τον χαρακτήρα σας. Όσοι κάνετε αθλητισμό, μην τον σταματήσετε. Το σχολείο μου μού έμαθε ότι δεν υπάρχει στοπ. Πέτυχα τον στόχο μου τώρα στις Πανελλαδικές, αλλά δεν αυτό δεν είναι το τέλος. Είναι μόνο η αρχή.
Φουρναράκης Δημήτρης
19.415 μόρια – Υποψήφιος Ιατρικής Σχολής
Τι σημαίνει επιτυχία για σένα;
Οι βαθμοί των Πανελληνίων σού δίνουν αδιαμφισβήτητη χαρά, αλλά δεν είναι μόνο αυτό η επιτυχία για μένα. Στη ζωή σου πρέπει να είσαι γενικά ευτυχισμένος, με ό,τι κάνεις, μικρό ή μεγάλο. Το να βλέπεις τον επόμενο στόχο δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να σταματάς, να παίρνεις μια ανάσα και να νιώθεις περήφανος και να χαίρεσαι την κάθε σου στιγμή και κάθε σου επιτυχία. Επιτυχία, λοιπόν, είναι το θέλω όχι το πρέπει. Είναι να περνάς στη σχολή που θέλεις, στον στόχο που ζητάς, όχι σε αυτό που θέλουν οι άλλοι ή εκεί που βολεύεσαι, για να μην ξαναδώσεις εξετάσεις. Πετυχημένος είναι αυτός που αγαπάει αυτό που κάνει.
Αυτό που έχει σημασία για μένα είναι το ταξίδι προς την Ιθάκη και όχι η Ιθάκη. Θα χαρείς, όταν φτάσεις, αλλά το ταξίδι είναι αυτό που θα θυμάσαι για πάντα. Επιτυχημένος είσαι, όταν είσαι ευτυχισμένος σε όλους τους τομείς της ζωής σου. Θέλω να συνεχίσω με τον αθλητισμό και το πόλο συγκεκριμένα, να ξεκινήσω τις σπουδές μου στην Ιατρική και να κρατήσω σε ισορροπία την προσωπική μου ζωή.
Τι συνέβαλε στη δική σου επιτυχία;
Το διάβασμα, η ειλικρινής και συνεχής προσπάθεια, η προσήλωση στον στόχο. Συγχαίρω τον εαυτό μου, γιατί άντεχα κάθε μέρα να βγάζω το πρόγραμμά μου και να μην τα παρατάω ποτέ. Δεν έπαθα burn out και δεν απογοητεύτηκα. Ακόμα και σε στιγμές που στεναχωριόμουν με κάποιους βαθμούς, δεν το έβαζα κάτω και συνέχιζα. Όπως δεν γεννιέσαι αθλητής και προπονείσαι κάθε μέρα, έτσι δεν γεννιέσαι και μαθητής ή νικητής των Πανελλαδικών και διαβάζεις με πρόγραμμα. Δεν χρειάζεται μόνο ταλέντο, θέλει και προσπάθεια. Τέλος, ο «προπονητής μου» σε αυτό τον αγώνα ήταν οι φίλοι μου και ειδικά ο Θεόφιλος. Με καταλάβαινε και με ένιωθε. Έτσι, αποκτά δύναμη και υπόσταση και η δική σου κρυφή σκέψη.
Τα 19.415 μόρια με τι ισοδυναμούν;
Ισοδυναμούν με 19.415 ώρες πειθαρχίας και επιβολής στον εαυτό σου, 19.415 στιγμές διασκέδασης με τους φίλους σου, 19.415 αγκαλιές από τους γονείς και τους καθηγητές σου. Είναι όλες αυτές οι εμπειρίες που σε σφυρηλατούν, όσο είσαι μαθητής και σου βάζουν τους στόχους, όχι μόνο το διάβασμα. Εγώ είχα την τύχη, στο δικό μου το σχολείο, να ζήσω μοναδικές εμπειρίες που με οδήγησαν να αναζητήσω τα πραγματικά μου θέλω. Να ταξιδεύω, να παίρνω μέρος σε προγράμματα και διαγωνισμούς, να ψάχνω τις κλίσεις και τα ταλέντα μου.
Και σε εσάς που είναι να δώσετε Πανελλαδικές, να θυμάστε το εξής: Όταν μπείτε με το καλό στο πανεπιστήμιο, αν είναι αυτό που θέλετε, να συνεχίσετε να αναζητάτε τον εαυτό σας, να χτίσετε τις επιλογές σας και να κυνηγήσετε τα όνειρά σας σαν να κάνετε πρωταθλητισμό. Καλή σας δύναμη.
Νικολάου Χρήστος
19.000 μόρια – Υποψήφιος Ιατρικής Σχολής
Τα 19.000 μόρια και η Ιατρική ήταν ο τελικός σου στόχος;
Φυσικά και όχι. Ως αθλητής γνωρίζω ότι αυτό ήταν απλά ένα σκαλοπάτι. Θα βιώσω στη ζωή μου πολλές και διαφορετικές επιτυχίες και αποτυχίες. Δεν επαναπαύομαι στιγμή. Οι Πανελλαδικές ήταν μια ακόμα δοκιμασία. Τα χρόνια που θα περάσουν στο πανεπιστήμιο θα είναι πάνω κάτω σαν αυτά της προετοιμασίας των πανελληνίων. Με σωστή διαχείριση, όμως, δυνάμεων και χρόνου, θα έχω και άλλες επιτυχίες, σε όλους τους τομείς της ζωής μου, στον κοινωνικό τομέα, στον αθλητισμό αλλά και ακαδημαϊκά. Δεν θα σταματήσω να ζω, όπως δεν το έκανα και φέτος. Θα διασκεδάζω, θα βγαίνω, θα βλέπω τους φίλους μου. Αυτή θα είναι, επίσης, μια επιτυχία. Θα τα συνδυάζω όλα.
Είσαι πρωταθλητής κωπηλασίας. Τι ώρα ξυπνούσες, για να κάνεις προπόνηση;
Ξυπνούσα στις 6:00 το πρωί, κάθε πρωί πριν από το σχολείο. Είναι δύσκολο να συνδυαστεί ο πρωταθλητισμός με την προετοιμασία των Πανελληνίων. Εγώ, τη φετινή χρονιά, δεν σταμάτησα τον αθλητισμό και αυτό ήταν μια ακόμα πρόκληση για μένα. Αυτή η δυσκολία, όμως, σε βάζει σε άλλη τροχιά, σου διαμορφώνει τον χαρακτήρα σου, σε κάνει να μην τα παρατάς, σου χαρίζει έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης, για να αντιμετωπίσεις κάθε δυσκολία ή πρόκληση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν δεν κατάφερα να προκριθώ στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στην αρχή απογοητεύτηκα. Θεώρησα ότι όλη η προσπάθειά μου και η πορεία μου πήγαν χαμένα. Επιπρόσθετα, αγχώθηκα ότι δεν είχα διαβάσει αρκετά και για τις Πανελλήνιες, καθώς δεν είχα σταματήσει τον αθλητισμό. Δεν το έβαλα κάτω όμως. Πείσμωσα. Άρχισα να διαβάζω περισσότερο, χωρίς να σταματήσω την κοινωνική μου ζωή, μείωσα τις προπονήσεις και έβαλα στόχο την Ιατρική. Και τελικά, τα κατάφερα.
Ξέρετε, όλο τον χρόνο άκουγα «σταμάτησε τον αθλητισμό, δεν θα γράψεις καλά» ή «εμείς διαβάζουμε πολύ, εσύ κάνεις προπονήσεις» και πολλά άλλα που θα μπορούσαν να με απομακρύνουν από τον στόχο μου. Εγώ χρησιμοποίησα αυτό το εμπόδιο, όμως, σαν σκαλοπάτι, με σκοπό να κατακτήσω την κορυφή ή έστω να φτάσω κοντά σε αυτήν. Δεν σκόνταψα πάνω του. Δεν άκουσα τις φωνές των άλλων, μόνο τη φωνή μέσα μου. Μπορεί να μην πέρασα στο Πανευρωπαϊκό, περνάω όμως στην Ιατρική. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου και τους καθηγητές μου στο σχολείο που με βοήθησαν να πιστέψω στον εαυτό μου και να τα καταφέρω.
Τι δεξιότητες κατέκτησες κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των Πανελλαδικών;
Ανθεκτικότητα, υπομονή, πείσμα, θέληση και οργάνωση. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι υποψήφιοι ότι δεν πρέπει να φοβούνται τις Πανελλήνιες. Να βάλουν έναν στόχο και κάθε φορά που λυγίζουν και νομίζουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να σκέφτονται τον στόχο τους και να κάνουν υπομονή.