Το Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου στις 9.00’ π.μ. στην Καθολική Εκκλησία της Θεσσαλονίκης (Φράγκων 19) θα γίνει λειτουργία – μνημόσυνο στη μνήμη του Fr. Etienne Δουράτσου. Αιωνία του η μνήμη!
![]() |
Ο fr. Etienne (Στέφανος Δουράτσος) διετέλεσε Γενικός Διευθυντής στο Κολέγιο «ΔΕΛΑΣΑΛ» Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο 1988-1994.
Ήταν άνθρωπος εσωστρεφής, σιωπηλός, αθόρυβος και διακριτικός, αλλά και δραστήριος με έναν δικό του ρυθμό. Καταδεκτικός και απλός στους τρόπους του, πιστός και αφιερωμένος στην αποστολή του στον Θεό, τον οποίο υπηρέτησε στο πρόσωπο των παιδιών με συνέπεια, υπομονή και αγάπη.
Είχε αρχές και αξίες στη ζωή του, τις οποίες μεταλαμπάδευε στα παιδιά αλλά και στους εκπαιδευτικούς με τους οποίους συνεργαζόταν. Η στάση του ήταν αδιαπραγμάτευτη σε θέματα που αφορούσαν την πίστη, την ηθική, την τιμιότητα, τη διαφάνεια. Άνθρωπος με έμφυτη συστολή και ευγένεια. Δύσκολα συγκρουόταν με άλλους, αλλά υποστήριζε πάντα το δίκαιο και αυτό το έδειχνε με όλο του το είναι.
Δεν του άρεζε να μιλάει πολύ και δύσκολα εξέφραζε τις σκέψεις του. Τον ελεύθερο χρόνο του τον αφιέρωνε στη φύση (κλάδευε, φύτευε και περιποιούνταν τον λαχανόκηπο) και για αρκετά χρόνια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη, όταν έληξε η διευθυντική του θητεία, ασχολήθηκε με τα μελίσσια.
Συμμετείχε στη χορωδία της Καθολικής ενορίας της Θεσσαλονίκης και διακονούσε όλους εκείνους που είχαν ανάγκη, είτε επρόκειτο για μέλη της οικογένειάς του είτε για συνανθρώπους του, και μάλιστα τους πιο αδύναμους και απομονωμένους.
Αθόρυβα, όπως έζησε, πέρασε το κατώφλι της αιωνιότητας, στην αυγή του 2013. Η λασαλιανή οικογένεια έχασε ένα ακόμα μέλος της. Η φτώχεια της απώλειας είναι ιδιαίτερα έντονη στην εποχή που διανύουμε, με τη σύγχυση των αξιών και την κρίση αρχών σε πολλούς τομείς. Ο fr. Etienne συγκέντρωνε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός frère.
Όσοι τον γνωρίσαμε και μοιραστήκαμε μαζί του τις λασαλιανές αρχές πιστεύουμε ότι αναπαύεται εν ειρήνη στους κόλπους του Θεού-Πατέρα, απολαμβάνοντας τη μακαριότητα και την αγάπη Του.
Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τη μνήμη του είναι να ζητήσουμε από τον Θεό να μας καταστήσει άξιους συνεχιστές της λασαλιανής κληρονομιάς.
Σταυρούλα Κανελλοπούλου
Γενική Διευθύντρια Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ»
Ελληνογαλλικό Κολέγιο
"ΔΕΛΑΣΑΛ"
Τ.Θ. 6,57010 Πεύκα
Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 633333
Fax: 2310 673348
email: info@delasalle.gr